Weboldalak, webáruházak jogi feltételei

Weboldalának, webáruházának üzemeltetése előtt meg kell ismerkednie annak jogi feltételeivel, így elkerülhet egy estleges több száz ezer forintos bírságot.

Webáruháza megnyitásának alap feltétele valamely gazdálkodási forma megléte (kft., bt., egyéni vállalkozó) melynek tevékenységi körének szorosan kötődnie kell a webáruházában értékesített termékekhez vagy szolgáltatásokhoz. Amennyiben webáruháza termékválasztékában speciális árucikkek találhatóak, egyéb hatósági engedélyekkel is rendelkeznie kell.

Abban az estben, ha webáruháza termékeinek árusítása üzlethelyiséghez kötött (tűzveszélyes anyagok, különböző vegyszerek, pirotechnikai termékek, stb.), annak üzemeltetési engedélyéhez a helyileg illetékes jegyzőhöz kell fordulnia. Üzlethelyiségének az ott értékesített és tárolt áruk tulajdonságait figyelembe véve számtalan kritériumnak kell megfelelnie. Rendelkeznie kell WC helyiséggel, raktárral és üzlethelyiséggel, melyek megfelelőségét különböző szervek fogják megvizsgálni. Amennyiben alkalmazottat, alkalmazottakat szeretne foglalkoztatni, azoknak célszerű szakirányú, eladói végzettséggel rendelkezniük.

Webáruházának abban az esetben nem kell telephellyel rendelkeznie, amennyiben az csak és kifejezetten postai, csomagküldő szolgáltatás útján értékesít. Ebben az estben tevékenységi körében ezt szerepeltetnie kell – „Csomagküldő, internetes kiskereskedelem”.

Áruházában elengedhetetlen a vásárlóinak pontos tájékoztatása, termékkínálata meghatározása és ismertetése. Webáruházának üzemeltetéséhez szerepeltetnie kell annak adatait, elérhetőségeit – név, székhely, cím, levelezési cím, e-mail cím, az ügyfélszolgálat elérési adatai és annak telefonszáma, e-mail címe. Elérhetőségein kívül további adatok feltüntetése szükségeltetik – adószám, cégjegyzékszám, nyilvántartó cégbíróság neve, egyéni vállalkozás esetén annak vállalkozási száma. Amennyiben termékei között speciális cikkek találhatóak, elengedhetetlen az azok árusításához szükséges engedélyek feltüntetése. Feladatunk továbbá a vásárlók, fogyasztók pontos tájékoztatása, mely az adott termékre, azok megvásárlásának menetére, garanciájára vonatkozik.

Fontos az „elállás jogának” ismertetése: a 17/1999. (II. 5.) Korm. rendelet a távollevők között kötött szerződésekről szóló törvény alapján, valamint feltüntetnünk annak pontos menetét. A vásárlója nyolc munkanapon belül indokolás nélkül elállhat a vételtől, melyet és  melynek menetét feltétlenül ismertetnie kell.

Weboldalának mindezeken felül adatvédelmi nyilatkozattal kell rendelkeznie, mely kimondja, hogy a számlázás céljából kezelt személyazonosító adatokat, neveket, lakcímeket másnak nem továbbítja, azokat máshol fel nem használja.

Webáruházában külön menüpontot kell fenntartania a rendelési és szerződési feltételek számára. Ezt úgy kell hozzáférhetővé tennie, hogy könnyen előhívható, lementhető legyen. Itt fel kell tüntetnie a vásárlás menetét, a szállítási feltételeket, a szállítás idejét és annak költségeit, a garanciális feltételeket.

A webáruházán keresztül történő kereskedelem nem mentesíti a számlaadás és az adófizetés kötelezettségei alól, így az elküldött, vagy személyesen átvett csomagok mellé számlát kell adnia.

Amennyiben webáruház nyitás előtt áll, mindenképpen kérje ki könyvelője, jogi képviselője tanácsát, hogy pontos képet kapjon annak jogi menetéről, feltételeiről!

Szeretne egy webáruházat? Kérje ajánlatunkat!

Kategória: honlapkészítés Budapest, weblapkészítés Budapest, webshop webáruház

Honlapkészítés info

Telefon: 30/599-09-99

Ügyfélszolgálatunk minden nap
8-20 óra között hívható.

Ajánlatkéréshez kattintson ide!


Töltse le most
"Honlapkészítés egyszerűen"
című tanulmányunkat

(Kattintson a képre)

Jogi dolgok

Tárhelyszolgáltató: TeraHost Kft.
(2220 Vecsés, Kinizsi utca 73.
|+36 30 690 9394 | teratarhely.hu | info@teratarhely.hu)

Adatvédelmi szabályzat

Impresszum

Önbizalom növelés